Contact gegevens
Agenda de Haarakker

Recepten met bosbessen

Agenda de Haarakker
Contact gegevens

Verwachting dat er op 15 juli weer volop bosbessen zijn!

 

Met bosbessen kun je heerlijke gerechten maken. Er is meer dan bosbessentaart! Kijkt u maar eens bij onderstaande recepten. Eet smakelijk!

Lamskoteletjes met bosbessensaus

(voor 4 personen)
4 grote of 8 kleine lamskoteletjes
250 gram bosbessen
1 sinaasappel
een stukje (3 cm) verse gemberwortel
2 eetlepels olijfolie
4 dl wildfond of vleesbouillon
2 dl bessensap
1/2 borrelglaasje cognac
peper en zout
evt. allesbinder

Boen de sinaasappel schoon, rasp de helft van de schil en snijd de rest van de schil in dunne reepjes. Schil de gemberwortel, rasp hem en voeg dit met de sinaasappelrasp en zout en peper bij de olijfolie. Bestrijk de koteletjes met dit mengsel. Breng de wildfond of bouillon met het bessensap en 200 gram bosbessen aan de kook. Laat de massa tot ongeveer een derde inkoken en pureer de saus. Gril de lamskoteletten 2-3 minuten per kant in een grilpan of anti-aanbakkoekenpan en laat het vlees vervolgens onder aluminiumfolie rusten. Voeg de bosbessensaus bij het bakvet, voeg de cognac toe en bind de saus eventueel licht met allesbinder. Serveer de koteletjes met de saus en garneer het gerecht  met bosbessen en sinaasappelschilletjes.

Lekker met krieltjes en peultjes!

Gorgonzolasalade met bosbessen

(voor 4 personen)
200 gram bosbessen
250 gram gorgonzola
2 eetlepels pijnboompitten
1/2 krop romeinse of eikenbladsla
75 gram veldsla
Voor de dressing:
1 dl olijfolie
2 eetlepels rode wijnazijn of 1 eetlepel balsamicoazijn
4 eetlepels rode port
versgemalen peper en zout

Verdeel de gorgonzola in blokjes of grove kruimels. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge hete koekenpan. Snijd de Romeinse of eikenbladsla in smalle reepjes en schep deze door de veldsla. Verdeel de sla over de borden en verdeel hierover de kaas, bosbessen en pijnboompitten. Giet de dressing er over en presenteer er stokblood of geroosterd brood bij.

Bosbessenjam

1000 gram bosbessen
750 gram geleisuiker
scheutje citroensap

De bosbessen en de geleisuiker in een bodempje water aan de kook brengen en 20 minuten laten doorkoken. De kokende jam in de potjes gieten. Zorg dat de randen schoon blijven. Draai de deksel op de potjes.

Liever gelei dan jam? Giet de jam door een zeef, breng het geheel opnieuw aan de kook en vul de potjes

Bosbessensap

500 gram bosbessen

Breng de bosbessen met 0,75 dl water aan de kook. Kneus de bessen met een garde, dan laten ze meer sap los. Leg een natte doek in een zeef. Giet het bosbessenmengsel er op en laat het uitlekken.

Bosbessenmilkshake

350 gram bosbessen
2 eetlepels vanille roomijs
6 eetlepels sorbetijs (gemaakt van bosbessen, honing of suiker)
3 dl koude melk

Bosbessen in de keukenmachine fijnmaken, vanilleijs en sorbetijs toevoegen. Als laatste de melk toevoegen. Dit alles ongeveer één minuut mengen.

Bosbessen muffins

1 kop bosbessen
1¼ kop tarwemeel
½ kop suiker
¼ kop melk
1 ei
2 theelepel bakpoeder
1 eetlepel zure room
scheutje citroensap
snufje zout
8 muffinvormpjes

Verwarm de oven voor op 175 C. Meng de droge bestanddelen met de bosbessen in een kom. Het ei, de zure room en de melk toevoegen. Meng het geheel tot een vochtig mengsel. Vul de muffinvormpjes en bak de muffins tussen de 20 en 25 minuten in de oven.

Bosbessendressing

300 gram bosbessen
2 dl bosbessensiroop
1 dl bosbessenazijn
1 eetlepel honing
1 eetlepel suiker
1 ei
scheutje olijfolie

Alle ingrediënten in de keukenmachine mengen, de massa vervolgens door een zeef wrijven, zodat de pitjes achterblijven. Het mengsel in een pannetje even opkoken en laten afkoelen. In de keukenmachine laten draaien en dan 1 eidooier en een scheutje olijfolie toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout.